Förslag lägga ned länsrätter

DOMSTOLAR2008-04-21

Av landets 23 länsrätter bör 13 läggas ned. Det kommer den statlige utredaren Sten Heckscher att föreslå. Personalen informerades i slutet av förra veckan.

Ett skäl för centraliseringen är sårbarheten, skriver Norrbottens-Kuriren, som fått information om utredningsförslagen. Små arbetsplatser med 20-25 anställda är känsliga för semester och sjukdom, säger länsrättens chef Jan-Åke Kvennberg vid länsrätten i Luleå till tidningen.

– Många länsrätter har vittnat om svårigheten att rekrytera, det finns för litet utrymme för specialisering, säger han.

Förändringen kan öka möjligheten till specialisering, men den betyder ingenting för kvaliteten i besluten, menar Jan-Åke Kvennberg.

Enligt förslaget ska rätten i Luleå läggas ned och ärenden som rör Norrbottens län handläggas i Umeå. Jan-Åke Kvennberg konstaterar att det handlar om en fjärdedel av Sveriges yta som blir utan förvaltningsdomstol om länsrätten läggs ned. De stora avstånden är ett problem redan i dag, säger han:

– Varje vecka håller vi förhandlingar i psykiatrimål i Öjebyn och Sunderbyn. Vid tillfälle i Gällivare. Det ska framöver genomföras av personer som kommer upp från Umeå, det är långt.

Länsrätterna varierar i storlek från 10 upp till 450 anställda (Stockholm). Totalt finns det drygt 1 200 anställda på länsrätterna. Av dem är cirka 200 domare.

Utredningen om länsrätternas framtid kommer att överlämnas till regeringen den 30 april. Regeringens utredare Sten Heckscher är regeringsråd och ordförande i regeingsrätten.

Vilka länsrätter blir kvar?

Länsrätter som blir kvar: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Örebro, Växjö, Uppsala, Sundsvall, Umeå.

Länsrätter som läggs ned: Karlskrona ,Visby, Gävle, Halmstad, Östersund, Kalmar, Växjö, Mariestad, Luleå, Nyköping, Vänersborg, Karlstad, Västerås.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA