Förslag att förenkla kamerabevakning

INTEGRITET2019-05-03

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss enklare regler för att sätta upp bevakningskameror på allmänna platser. Lagändringen skulle innebära att brottsbekämpande myndigheter slipper söka tillstånd av Datainspektionen, DI.

Regeringen föreslår att kamerabevakningslagen ändras så att Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket får bedriva kamerabevakning utan tillstånd av DI. Lagändringen ger de brottsbekämpande myndigheterna bättre och snabbare möjligheter att förebygga, utreda och lagföra brott genom en effektivare kamerabevakning, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Polisen får nu mandat att på egen hand avgöra när och var övervakningskameror ska placeras. Det ska gå fort och det ska vara enkelt för polisen att få kameror på plats”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i pressmeddelandet.

Enligt regeringen är kamerabevakning inte bara effektiv i brottsutredningar, den kan också verka förebyggande på till exempel narkotikabrottslighet vid allmänna platser. Kamerabevakning kan leda till ökad trygghet så att fler människor vågar vistas på offentliga platser.

För att upprätthålla integriteten vill regeringen att myndigheterna bara ska få bedriva kamerabevakning om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. Avvägningen ska myndigheterna själva göra och dokumentera. DI ska utöva tillsyn och kunna ta ut en sanktionsavgift av den myndighet som inte gör en intresseavvägning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA