Forskare vill hitta larmsignaler för utbrändhet
En forskargrupp från finländska Arbetshälsoinstitutet arbetar med att utveckla metoder för att göra det enklare att upptäcka utmattningssyndrom, innan det leder till förlorad arbetsförmåga. Förhoppningen är att göra det möjligt att hjälpa personer ”innan den röda lampan tänds”.
Forskare i Finland jobbar just nu med att utveckla metoder för att på ett bättre sätt kunna se när en anställd är på väg in i utmattningssyndrom, och även att kunna definiera hur allvarligt läget är.
”På det här sättet ska vi hjälpa till att hitta anställda som är i farozonen innan den röda lampan tänds, och innan de i värsta fall förlorar arbetsförmågan”, säger forskaren Jari Hakanen från finländska Arbetshälsoinstitutet till tidningen Arbetarskydd.
Studien påbörjades under förra året, och 2022 tror forskarna att de har kommit så långt att de kan visa på tydliga skiljelinjer mellan de olika stadierna av utmattning. De hoppas också kunna visa i vilken ordning symtomen kommer, hur utmattningssyndrom utvecklas och vilka riskfaktorer som finns.
Förhoppningen är att resultaten ska kunna motverka utmattning och ohälsa och hjälpa personer i tid.
”Många utbrända fortsätter att kämpa under en lång tid, och tänker att om jag bara orkar lite till så blir det lättare sen”, säger Jari Hakanen.
Vilken färg är du?
I studien använder forskarna tre olika stadier av utmattning för att definiera hur en person mår. De illustreras i form av ett trafikljus.
Rött: Du känner dig lika trött efter semestern som före. Jobbet känns meningslöst och du har svårt att komma ihåg saker och blir lätt upprörd. Du har inte lust att träffa vänner eller hålla på med intressen.
Gult: Du är oftast lika trött på måndag som på fredag. Koncentrationen är inte på topp och du saknar allt oftare arbetsglädje. Jobbet känns inte lika viktigt. Du drar dig undan och vill sällan hitta på roliga saker på fritiden.
Grönt: Du sprudlar av idéer och är engagerad på jobbet. Du hänger gärna med kollegorna på lunch och när du går hem har du fortfarande ork kvar.
Källa: Tidningen Arbetarskydd och professor Jari Hakanen på finländska Arbetshälsoinstitutet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.