Forskare: Jobbansökningar från äldre ratas
Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är utbredd. Chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter en jobbansökan minskar kraftigt redan i 40-årsåldern, konstaterar två nationalekonomer efter en undersökning.
Det finns ett tydligt negativt samband mellan den sökandes ålder och chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare när man sökt ett jobb. Det konstaterar Magnus Carlsson och Stefan Eriksson i en debattartikel i Dagens Nyheter. De två nationalekonomerna har genomfört en egen undersökning, där de skickat drygt 6 000 jobbansökningar från fiktiva sökande i åldern 35-70 år till arbetsgivare som annonserat efter personal.
”Våra resultat visar att åldersdiskrimineringen till och med kan vara mer omfattande än den etniska diskriminering som andra studier funnit. Det krävs således kraftfulla åtgärder för att motverka åldersdiskriminering”, skriver Magnus Carlsson och Stefan Eriksson.
Undersökningen visar att chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter att ha sökt ett arbete faller kraftigt redan i 40-årsåldern. Närmare pensionsåldern är chansen att bli kontaktad mycket låg. Nedgången är större för kvinnor än för män. Enligt undersökningen är den sökandes ålder en negativ faktor i rekryteringsprocessen och åldersdiskriminering ett stort problem på den svenska arbetsmarknaden.
För att hitta möjliga förklaringar genomförde forskarna en enkätundersökning riktad till ett representativt urval av arbetsgivare. Enkätsvaren visar att det finns flera egenskaper som arbetsgivarna anser är viktiga och som de oroar sig för att arbetstagare över 40 år har börjat förlora: förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.
”En förklaring till åldersdiskrimineringen skulle därför kunna vara att arbetsgivare diskriminerar eftersom de tror att arbetstagare förlorar dessa förmågor redan i medelåldern. Det som gör denna förklaring sannolik är att dessa förmågor är tillräckligt allmänna för att vara relevanta i alla de yrken som ingår i experimentet”, skriver de två.
Forskarna har nämligen funnit en stark negativ ålderseffekt i alla de sju yrken som studerats - administratörer, kockar, lokalvårdare, restaurangbiträden, butikssäljare, företagssäljare och lastbilsförare.
Eftersom resultaten visar att åldersdiskrimineringen till och med kan vara mer omfattande än etnisk diskriminering krävs kraftfulla åtgärder för att motverka åldersdiskriminering, anser Magnus Carlsson och Stefan Eriksson. Lagstiftningen mot åldersdiskriminering kan behöva förstärkas. Trots att det är förbjudet att åldersdiskriminera har få arbetsgivare hittills fällts för åldersdiskriminering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Under mellantiden bör vi acceptera att den normala och reella pensionsåldern inom EU28 ligger på 57-60 år, vilket betyder att vi måste förhandla om pensionsavtalen!
Det senaste avtalet inom det statliga området från 2016 innebär att yngre personer behöver arbeta till över 70 år för att uppnå ekvivalenta livsmöjligheter som äldre medborgare.