Försäkringskassan spår ökade kostnader

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2018-11-27

Socialförsäkringen beräknas kosta 220 miljarder kronor under 2018. Därefter spår Försäkringskassan fortsatt ökade kostnader till 228 miljarder kronor år 2022. Fler barn i befolkningen är en förklaring.

Försäkringskassans har lämnat sin senaste utgiftsprognos för åren 2018-2022 till regeringen. Kostnaderna kommer att fortsätta öka, främst beroende på högre kostnader för familjeförmånerna därför att antalet barn ökar, samt högre löner och priser. Däremot räknar myndigheten med minskade kostnader för sjukförsäkringen, främst beroende på att antalet personer med sjukersättning - tidigare förtidspension - beräknas minska.

Sjukpenning ökar något enligt prognosen på grund av att antalet startade sjukskrivningar beräknas bli fler i år och nästa år. Om utvecklingen inte bryts kommer målet om ett sjukpenningtal på maximalt 9,0 nettodagar år 2020 inte att nås.

”Försäkringskassans uppgift är att betala ut ersättning om villkoren i sjukförsäkringen är uppfyllda, vilket gör att våra möjligheter att påverka inflödet i försäkringen är begränsade. Det ansvaret ligger hos arbetsgivare och hos hälso- och sjukvården. Den risk vi nu ser är att sjukpenningtalet vänder uppåt, vilket inte är bra för någon”, kommenterar myndighetens tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson i ett pressmeddelande.

Hon framhåller också att arbetsgivarna behöver utveckla det förebyggande arbetet och att hälso- och sjukvården måste ta ansvar för sjukskrivningsinstrumentets roll i vård och behandling.

Antalet personer som får statlig assistansersättning beräknas ligga relativt stabilt under prognosperioden, medan kostnaderna ökar något beroende på fler assistanstimmar per mottagare samt att ersättningen per timme skrivs upp årligen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA