Annons:

Försäkringskassan missgynnade föräldraledig

ARBETSRÄTT2020-10-01

Arbetsdomstolen, AD, dömer Försäkringskassan att betala drygt en kvarts miljon kronor i skadestånd till en tidigare provanställd. Enligt domen har mannen missgynnats i samband med föräldraledighet.

En föräldraledig med provanställning har rätt till förlängd provanställning om föräldraledigheten leder till att arbetsgivaren inte har tillräckligt underlag för att bedöma den anställdes prestationer. Det slår AD fast i sin dom mot Försäkringskassan, enligt ett pressmeddelande från Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Målet gäller en man från Skåne som våren 2019 fick en tillsvidareanställning hos Försäkringskassan. Anställningen skulle inledas med sex månaders provanställning. Redan när anställningen inleddes meddelade mannen att han skulle ta ut tio dagars föräldraledighet i samband med att han fick barn. Men efter att barnet var fött behövde mannen ta ut mer föräldraledighet. Det innebar att han, bortsett från ett par dagar i början av juni, inte återkom i tjänst under hela sommaren. I början av september meddelade arbetsgivaren att provanställningen skulle avslutas utan att övergå i en fast anställning. Enligt myndigheten fanns det inte tillräckligt underlag för att bedöma mannens prestationer.

I domen konstaterar AD att Försäkringskassan inte hade rätt att avsluta provanställningen eftersom det innebar att mannen missgynnades på grund av sin föräldraledighet. Med hänvisning till en dom från EU-domstolen uttalar AD att mannen i stället skulle ha fått sin provanställning förlängd för en tid som motsvarade den tid han varit föräldraledig. Enligt DO innebär ADs dom att arbetsgivare inte längre kan avbryta eller avsluta provanställningar med hänvisning till att arbetstagaren varit föräldraledig och därför inte har kunnat prövas.

”Rätten att inte missgynnas i samband med barnafödande och föräldraledighet är en viktig princip. Domen förstärker skyddet för föräldrar som är föräldralediga en längre tid under sin provanställning”, kommenterar Martin Mörk, chef för DOs processenhet, domen i pressmeddelandet.

Enligt domen ska staten ersätta mannen med 70 000 kronor i allmänt skadestånd och drygt 184 000 kronor för den ekonomiska skada han lidit till följd av uppsägningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA