Annons:

Försäkringskassan begär mer pengar

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-11-26

Försäkringskassan behöver ett tillskott på 285 miljoner kronor. Pengarna behövs för att klara utbetalningar av aktivitetsstöd. ”Vi riskerar att få väntetider som vi aldrig tidigare sett”, säger Siv Norlin, ST.

Av:  Eva Spira

I dag har Försäkringskassan pengar motsvarande 176 anställda som sköter handläggningen av aktivitetsstödet. En ersättning som i dag utgår till personer som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin.

Men den ökade arbetslösheten innebär en ökning av platserna i jobb- och utvecklingsgarantin. Från årsskiftet ska Försäkringskassan också betala ut aktivitetsstöd till de 54 000 långtidssjuka som förs över till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram.

15 000 av dem utförsäkras redan i januari.

För att sköta den anstormningen behövs 600 handläggare, enligt Försäkringskassans bedömning. Därför har myndigheten bett regeringen om ett extra anslag på 285 miljoner kronor.

Får man inte de begärda pengarna finns två vägar att gå, säger Sture Hjalmarsson, ekonomidirektör på Försäkringskassan. Antingen får man dra ned inom aktivitetsstödet och göra sig av med de visstidsanställda, eller dra ned i den övriga verksamheten.

Men vilka prioriteringar som ska göras är en fråga för Försäkringskassans styrelse, förklarar han.

STs avdelningsordförande Siv Norlin säger att regeringen hittills sagt nej till extra pengar.

- Får vi inget tillskott blir det fruktansvärda handläggningstider. Jag tror att de blir längre än de vi sett både på Försäkringskassan och a-kassorna den senaste tiden.   

Hon tillägger att det är särskilt allvarligt då det drabbar grupper som har det allra sämst i samhället. Människor som oftast saknar både besparingar och ekonomisk buffert.

Erik Åsbrink, ordförande i Försäkringskassans styrelse, har avböjt att kommentera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA