Förhandlingarna på LFV bröt samman

LFV2011-03-04

Förhandlingarna om ett nytt anställningsavtal på LFV har brutit samman. Arbetsgivaren lämnade på onsdagen förhandlingarna med motiveringen att parterna står för långt ifrån varandra. Vad som händer nu är ovisst.

Av:  Eva Spira

Peter Lennartsson, ordförande för ST inom flygledningen är besviken:

– Det är tråkigt att LFV valde att lämna förhandlingarna. Vi hade löst en rad frågor och det återstod bara ett fåtal, säger han.

Luftfartsverket sade utan förvarning upp samtliga lokala avtal i juni 2010. Sedan dess har förhandlingsklimatet varit kärvt. I november bad fack och arbetsgivare de centrala parterna om hjälp vilket ledde till att parterna kallade in en utomstående ”processledare”. Denne skulle se till att man höll sig till uppgjorda spelregler.

Men upplägget sprack och nu är man tillbaka på ruta ett.

Enligt den information LFV gick ut med på sin hemsida på onsdagen är det grundavtalet, det centrala affärsverksavtalet, som ska gälla tills vidare.

Vad som händer härnäst vet Peter Lennartsson inte.

– Jag vet inte mer än vad som står på hemsidan. Arbetsgivaren förklarade bara att man frånträdde förhandlingarna.

Han säger att de fackliga organisationerna – ST, Ledarna, Saco-förbunden och Seko – har accepterat arbetsgivarens bud på flera punkter. Det gäller bland annat tillfälliga förskjutningar av arbetstiderna och förändringar vid uttag av föräldralön.

Men i några frågor är man helt oenig med LFV:

– Vi säger nej till att arbetsgivaren ska kunna lägga ut två extra arbetspass utan övertidskompensation. Det skulle kunna leda till att ett extrapass under sommaren kompenseras med en kvart här och där under resten av året.

I den frågan kommer ST aldrig att vika sig, förklarar Peter Lennartsson.

– Vi har frågat medlemmarna vad de tycker och slutsatsen är att vi saknar mandat att förhandla vidare om det.

LFVs personaldirektör Marie-Louise Koskinen ger en annan bild av förhandlingsläget:

– Vi ligger så långt ifrån varandra att det känns meningslöst att fortsätta.

Enligt henne är det arbetsgivaren som har backat på punkt efter punkt medan facket hela tiden ställt nya krav.

Hon ger också en annan beskrivning av det Peter Lennartsson kallar extrapass:

– Det handlar inte om extrapass utan om en omfördelning av ordinarie arbetstid. Till exempel skulle den ordinarie arbetstiden kunna minskas med 30 minuter i veckan under 75 procent av årets veckor. Den tid man sparar ihop skulle kunna förläggas till en tid när verksamheten behöver det, säger hon.

Sedan det gamla avtalet gick ut 30 september 2010 har skiftarbetarna fått längre veckoarbetstider. Ett nytt lokalt avtal ska gälla från 1 maj i år och enligt Peter Lennartsson vill arbetsgivaren inte betala ut någon retroaktiv ersättning för de sju månaderna däremellan.

– Det finns skiftarbetare som jobbar 40 timmar varje vecka i stället för som tidigare 36 timmar. Vi kan vi inte acceptera att de inte får någon kompensation för den tiden.

Marie-Louise Koskinen skriver på LFVs hemsida att facken i princip kräver oförändrade avtal, men till en högre kostnad än tidigare. Ett påstående som upprör Peter Lennartsson:

– Det stämmer inte. Vi har gått med på förändringar som LFV till och med kan spara på. Vi har också hela tiden sagt att vi kan fortsätta att gå på de gamla avtalen.

Men Marie-Louise Koskinen står fast vid att kraven skulle innebära ökade kostnader för LFV.

– Vi har ett sparbeting på 320 miljoner kronor fram till 2014. Vi har helt enkelt inte råd med den kostnadsökning som ligger i kraven.

Vad som händer härnäst kan hon inte svara på.

– Förmodligen vänder vi oss till de centrala parterna för ytterligare rådgivning, säger Marie-Louise Koskinen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA