Förbud mot bilder från domstol föreslås
Regeringen vill kriminalisera spridning av bilder från rättegångar. I en proposition till riksdagen föreslås en skärpt lagstiftning i syfte att öka tryggheten hos målsägande och vittnen.
Det är redan nu förbjudet att fotografera under rättegångar. Däremot finns det inget förbud mot att sprida bilderna. Risken för att bli uthängd med bild på exempelvis internet eller i sociala medier kan medföra att personer inte vill medverka i rättsprocesser, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Det riskerar i sin tur att påverka det grundläggande samhällsintresset av att kunna genomföra rättegångar och i förlängningen att klara upp brott.
”Att den som är vittne eller målsägande känner sig trygg i rättssalen är avgörande både för att personer ska våga vittna och för samhällets förmåga att klara upp brott. Genom denna förändring stärks tryggheten i svenska domstolar”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i pressmeddelandet.
Det största problemet bedöms vara privatpersoner som fotograferar och lägger ut bilder. Enligt regeringens förslag ska kriminaliseringen gälla bilder på personer och ha en straffskala som omfattar böter och fängelse i högst sex månader. Förbudet ska enligt förslaget inte gälla grundlagsskyddade medier. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2020.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.