Arbetsförmedlingen har den kompetens som behövs för att ta ansvaret för nyanlända, säger Marie Linell-Persson, avdelningschef integration och etablering.
Bild: Sören Fröberg
Arbetsförmedlingen har den kompetens som behövs för att ta ansvaret för nyanlända, säger Marie Linell-Persson, avdelningschef integration och etablering.

Förbereder för nyanlända invandrare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-11-23

Nya grepp för att få nyanlända invandrare i arbete ger Arbetsförmedlingen fler arbetsuppgifter. Men det blir inte fler tjänster. Helena Perlerot, ST, oroar sig för att arbetsförmedlarna på sina håll även får ta över etableringslotsarnas arbete.

Av:  Gert Lundstedt

Den 1 december flyttas det samordnande ansvaret för nyanlända invandrare från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Den nyanlända ska få hjälp av en »etableringslots«, ett företag eller en organisation som får ersättning av Arbetsförmedlingen för sin insats. Lotsen ska hjälpa den nyanlände att hitta jobb och vara behjälplig i frågor som rör bostad, hälsovård och familjesituation.

Det innebär nya arbetsuppgifter, säger Marie Linell-Persson, avdelningschef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen:

– Den stora förändringen är att vi tidigt ska samarbeta med Migrationsverket för att kartlägga den nyanländas yrkeserfarenhet, utbildning och yrkesambitioner och snabbt kunna matcha dem för arbetsmarknaden. Nytt är också att vi ska ta hänsyn till var det finns jobb, barnomsorg och skola om den nyanlände vill ha hjälp med bosättning.

Anser att kompetensen finns

Marie Linell-Persson anser att kompetensen finns inom Arbetsförmedlingen.

– Vi har handläggare som är vana vid att möta nyanlända, säger hon.

Men det kommer inte att bli fler anställda till följd av reformen.

– Medel har avsatts, men det innebär inga nyanställningar. Fler och fler internrekryteras för att jobba med reformen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist menar att svårigheter är oundvikliga med en ny reform och många inblandade.

– Alla aktörer i reformen behöver prioritera de här frågorna. Vi måste vara flexibla och ha beredskap för att rätta till saker snabbt där det behövs.

Hon anser inte att det finns behov av fler anställda för att klara jobbet:

– Vi har det senaste året ökat med 1 500 nya medarbetare och eftersom arbetslösheten minskar är det bra att vi kan behålla den kompetensen genom att få nya uppdrag i myndigheten. Vi kommer att se över resurserna på de kontor som kan behöva mer stöd.

Oro för mindre orter

STs ordförande på Arbetsförmedlingen, Helena Perlerot, säger att det finns en oro för att det på mindre orter inte kommer att vara tillräckligt lönsamt att vara etableringslots:

– Utöver allt annat jobb kommer arbetsförmedlaren även att få göra det lotsen skulle göra om det inte finns tillgång till sådan.

Men Marie Linell-Persson säger att Arbetsförmedlingen bara identifierat fem kommuner, som beräknas ta emot 50 till 70 nyanlända per år, där det ännu inte finns lotsar.

Arbetsförmedlingens ansvar för nyanlända

- 1 december tar Arbetsförmedlingen över ansvaret från kommunerna för nyanländas etablering på arbetsmarknaden. En etableringsplan upprättas med aktiviteter under högst två år.

- Den nyanlände väljer själv en etableringslots som ska ge stöd både i arbetsrelaterade frågor och i sociala frågor.

- Alla som uppfyller kraven kan bli etableringslotsar. Lotsarna får ersättning efter prestation.

- Upphandlingen av lotsar sker enligt den nya lagen om valfrihetssystem och inte enligt lagen om offentlig upphandling.

- Kommunerna behåller ansvaret för samhällsorientering, undervisning i svenska med mera.

- Enligt Migrationsverkets beräkningar för 2011 kommer 11 300 nyanlända att omfattas av den nya lagen.

- I november hade 124 företag och organisationer anmält sitt intresse i 119 av landets 290 kommuner. 75 av anmälningarna har godkänts av Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA