Föräldrapenning kvinnofälla
Den svenska föräldrapenningen blir en kvinnofälla för nyanlända småbarnsföräldrar. Det har den statliga Akka-utredningen kommit fram till i ett delbetänkande till regeringen.
Uttag av föräldrapenning försenar etableringen på arbetsmarknaden för många nyanlända mammor. Framför allt för den som har behov av kompletterande försörjningsstöd. Därför finns det skäl att ändra föräldraförsäkringen, anser utredaren Elin Landell:
”Svårigheter att komma in på arbetsmarknaden kan leda till att kvinnorna hänvisas till att ta hand om hem och barn i betydligt större utsträckning än vad de själva skulle önska. Vissa invandrar tillsammans med barn och fertilitetstalen är höga just efter invandringen. En bidragande orsak till att språkinlärningen och etableringen försenas eller inte alls kommer i gång kan vara ett långt och intensivt uttag av föräldrapenning”, anser utredningen.
Nyanlända föräldrar får ta ut föräldrapenning även för äldre barn som invandrar tillsammans med dem, och antalet dagar med ersättning är lika många, 480 dagar, för ett nyanlänt äldre barn som för ett nyfött. Många kommuner kräver dessutom att den som har rätt till föräldrapenning tar ut den på heltid, istället för att delta i svenskundervisning med försörjningsstöd, konstaterar utredaren.
Enligt utredningen bör reglerna för föräldrapenning för äldre medföljande barn ses över. Närmare förslag ska utredningen redovisa i sitt slutbetänkande i höst.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.