Nyanlända får vänta på etablering

MIGRATION2011-11-28

Överföringen av ansvaret för nyanlända invandrares etablering från kommunerna till Arbetsförmedlingen har skapat en propp på Migrationsverkets boenden, skriver Dagens Nyheter, DN.

Sedan ansvaret för integreringen av invandrare som fått uppehållstillstånd flyttades över från respektive kommun till Arbetsförmedlingen har antalet boende på Migrationsverkets anläggningar ökat kraftigt. När reformen genomfördes den 1 januari 2010 fanns 1 080 personer med beviljat uppehållstillstånd på Migrationsverekts boenden – nu är de 2 440, skriver DN.

”Det här håller inte. Samordningen fungerar inte. Den goda tanken med etableringsreformen är att invandrare snabbt ska komma i gång. Nu blir effekten den motsatta”, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket, till tidningen.

Det tar allt längre tid från det att uppehållstillstånd beviljas till att man få flytta till en kommun. Enligt Migrationsverket var genomströmningstiden före reformen ungefär 50 dagar. Nu dröjer det i genomsnitt 77 dagar, och den siffran stiger snabbt, enligt Migrationsverket.

På Arbetsförmedlingen är man medveten om problemen.

”Det är svårt för oss att hitta bostäder på de orter där det finns jobb”, säger Marie Linell Persson, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA