FN-rapportör kritiserar hantering av klimataktivist

ENERGIMYNDIGHETEN2024-10-10

En FN-rapportör riktar kritik mot hur regeringen och Energimyndigheten hanterat en anställd som förlorade jobbet på grund av sitt engagemang i klimatgruppen Rebellmammorna. ”I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet”, skriver rapportören i ett brev till regeringen.

Kvinnans provanställning på Energimyndigheten avslutades i april i år med hänvisning till att hon skulle utgöra ett säkerhetshot. Skälet till detta var att hon var engagerad i klimatorganisationen Rebellmammorna och bland annat deltagit i manifestationer. Kvinnan arbetade med Sveriges gasförsörjning.

I samband med att kvinnan fick lämna sin tjänst skrev civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin, M, på plattformen X om att han haft kontakt med Energimyndighetens generaldirektör för att informera sig om läget.

Enligt Dagens Nyheter ifrågasätter nu Michel Forst, FNs särskilda rapportör för Århuskonventionen, hur ärendet skötts av både myndigheten och regeringen. Århuskonventionen är en överenskommelse som antagits av FN. Den handlar bland annat om allmänhetens tillgång till information och deltagande i beslutsprocesser om miljön.

I ett brev till Sveriges regering konstaterar Michel Forst att den uppsagda kvinnan tycks ha utsatts för ”bestraffning, förföljelse och trakasserier”.

”I denna tid av klimatkris är jag allvarligt oroad över att regeringen har bedömt hennes deltagande i fredliga miljöprotester som ett hot mot nationell säkerhet”, skriver han enligt Dagens Nyheter, som tagit del av brevet.

Fackförbundet ST, där kvinnan är medlem, har anmält Energimyndigheten till Justitiekanslern för att ha kränkt kvinnans grundlagsskyddade rättigheter. Carl-Oskar Bohlins agerande har anmälts till Konstitutionsutskottet, men ingen av de båda instanserna har ännu fattat beslut i ärendet.

I det svar som regeringen skickat till FN-rapportören hänvisas till pågående juridiska processer, vilket enligt regeringen begränsar möjligheten att uttala sig. I ett sms till Dagens Nyheter kommenterar Carl-Oskar Bohlin kritiken från FN:

”Som tidigare konstaterats var ärendet ifråga redan hanterat och avgjort när jag hade kontakt med den berörda myndigheten. Kontakten rörde heller inte det specifika ärendet i fråga, utan handlade om myndighetens säkerhetsskyddsarbete på en generell nivå”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA