Flyttkarusell väcker kritik

HÖGSKOLAN2012-01-17

Förslaget att omorganisera myndigheterna på högskoleområdet väcker kritik på Högskoleverket. Ett politiskt beställningsarbete som inte går ihop med vår verklighetsbild, säger ST-företrädare.

– Vi hade ett informationsmöte i morse. Det var en ganska låg stämning, säger STs sektionsordförande Jean-Pierre Zune.

Regeringens utredare har föreslagit att Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret för utbildningsområdet läggs ned vid årsskiftet. Samtidigt bildas två nya myndigheter: Högskolemyndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn samt Myndigheten för högskoleservice och internationellt samarbete.

Syftet är att tydligt skilja den granskande verksamheten från den som inriktas på service och att främja utveckling. Men Jean-Pierre Zune säger att man på Högskoleverket inte ser poängen i en stor omorganisation.

– Vi har i huvudsak varit just en tillsynsmyndighet. Vad är problemet? Om man tycker att Högskoleverket inte klarar kvalitetsgranskningen löser man inte det genom en omorganisation. De handläggare som är här är garanterade att flytta över till den nya myndigheten.

Jean-Pierre Zune är också kritisk till utredaren Birgitta Böhlins förslag att minska de sammanlagda resurserna med cirka 35 tjänster.

– Det är klart att det finns en del dubbleringar som kan tas bort, men utredaren går betydligt längre. Framför allt kommer tjänster på informationssidan att försvinna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA