Flygledning öppnas för konkurrens

LUFTFARTSVERKET2009-09-29

Regeringen vill öppna för privata aktörer att sköta flygledningen vid landets flygplatser. Förslaget ingår i den nya luftfartslagen som läggs fram i november.

En utredning gjord av Christina Rogestam har föreslagit att Luftfartsverkets flygplatsverksamhet och flygledning skulle föras över till två separata bolag. Regeringen har deklarerat att det inte blir av vad gäller flygledningen. I det kommande förslaget till ny luftfartslag ingår dock att flygledningen, även kallad den lokala flygtrafiktjänsten, ska konkurrensutsättas.

I det preliminära förslag som har behandlats av lagrådet sägs att flygledning i luftrummet vid flygplatsen får ”ombesörjas” av den som äger flygplatsen. Det godtar inte lagrådet, som konstaterar att det krävs certifikat för flygledarna. Rådet framhåller också att det måste framgå av lagtexten att det handlar om myndighetsutövning.

Enligt Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke har Sveriges kommuner och landsting, SKL, varit en viktig pådrivande kraft för privat flygledning.

– De har legat på rätt hårt för att få en billigare flygtrafiktjänst för de kommunala flygplatserna, kommenterar Lars Rekke. Det återstår att se om det blir det.

Verket tänker sig att möta ett sådant läge genom att bilda ett särskilt bolag för lokal flygtrafiktjänst, ATA AB.

– I så fall blir det kvarvarande Luftfartsverket bara ett skal, med bara tio procent av personalen kvar, konstaterar Peter Lennartsson, ordförande för STs avdelning inom flygledningen. Allt fragmentiseras, och ägaren är osynlig. Vad vill man egentligen med hela flygområdet?

Han är kritisk till idén om konkurrensutsättning och ställer frågan om vem som ska ta ett övergripande ansvar för flygets miljöproblem, flygsäkerheten och gränssnittet mellan olika aktörer. Han påpekar också att det kostar skattebetalarna omkring två miljoner kronor att utbilda en flygledare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA