Sifferlösa avtal arbetsgivarens mål

AVTAL 072007-06-11

Löner och villkor ska anpassas mer till verksamheten, enligt Arbetsgivarverkets avtalsbud för de statliga myndigheterna. Verket vill därför ha sifferlösa avtal, något ST och förhandlingskartellen OFR säger nej till.

Garantier om löneökningar till individer och kollektiv stör den lokala lönebildningen, anser Arbetsgivarverket, AgV. Arbetsgivarna vill inte heller slå fast tidpunkter för lönerevisioner i det centrala avtalet.

Man vill också att alla medarbetare ska kunna erbjudas lönesättande samtal, där lönen sätts i förhandlingar mellan enskilda medarbetare och deras närmaste chef. Detta var en tvistefråga i förra avtalsrörelsen, då ST uppmanade lokala fackliga företrädare att inte använda den modellen för lönesättning.

Även i fråga om arbetstiden vill verket ha mer flexibilitet, med verksamhetsanpassad arbetstid utifrån lokala riktlinjer. Det centrala avtalet ska inte ange under vilka veckodagar normal kontorsarbetstid ska förläggas, och enskilda uppgörelser ska kunna slutas.

En enskild anställd ska också kunna komma överens med arbetsgivaren om individuella lösningar i fråga om avtalsförmåner.

Arbetsgivarverket yrkar på försämringar i såväl Trygghetsavtalet som sjukpensionen för långtidssjuka. Sjukpensionen ska enligt budet sänkas från 21 till 15 procent på den del av årslönen som ligger under 7,5 basbelopp och från 81 till 65 procent på den del som överstiger 7,5 basbelopp. Motiveringen är att alltför få statligt anställda kommer tillbaka i jobb efter en lång sjukskrivning, och det beror enligt arbetsgivarna på att ersättningen är för generös.

Vidare vill man höja pensionsåldern för flygledare och yrkesofficerare från 60 till 61 år.

När det gäller Trygghetsavtalet föreslås bland annat tidsgränser för hur länge man ska kunna omfattas av förmåner och Trygghetsstiftelsens åtgärder samt slopat efterskydd. Efterskyddet ger möjlighet till stöd om man fått ett nytt jobb där man inte har trygghetsavtal och blivit uppsagd från det.

Till sist säger arbetsgivarna att man vill intensifiera samarbetet med facken för bättre jämställdhet i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA