Fler sjukfall på stora arbetsplatser

SJUKFRÅNVARO2013-01-07

De som jobbar på stora arbetsplatser är sjukskrivna oftare, men något kortare tid än anställda på små arbetsplatser. Det visar en ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

IFAU har genomfört en studie av samtliga sjukskrivningar som registrerats hos Försäkringskassan under åren 1994-2008. Sjukskrivningar kortare än två veckor ingår inte i undersökningen, som ändå omfattar 2,5 miljoner personer och 5,4 miljoner sjukskrivningsperioder.

I rapporten jämför IFAU skillnader i sjukskrivningsmönster mellan personer anställda vid stora arbetsplatser med mer än 1 000 anställda med dem som är anställda på små arbetsplatser med färre än 5 anställda. Tidigare forskning har visat att sjukfrånvaron är högre på stora arbetsplatser än på små. Enligt rapporten beror skillnaden på att anställda på stora arbetsplatser blir sjukskrivna oftare.

Om en person som varit sjukskriven tidigare arbetar på en arbetsplats med 1 000 anställda är risken att bli sjukskriven igen en tredjedel högre än om arbetsplatsen har 5 anställda. Däremot verkar de sjukskrivna på stora arbetsplatser komma tillbaka till jobbet något snabbare. Tydligast är sambandet mellan arbetsplatsens storlek och sjukfrånvaron för män i privat sektor.

”Den här forskningen säger inget om varför arbetsplatsens storlek har betydelse. Men att få en förklaring till att skillnaderna beror på inflödet till sjukskrivning snarare än utflödet från den är ett viktigt första steg till att förstå även det”, skriver forskaren bakom rapporten, Karl-Oskar Lindgren, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA