Fler med utländsk bakgrund i staten

MÅNGFALD2008-10-30

Andelen statligt anställda med utländsk bakgrund har ökat från 9,1 procent år 2000 till 11,4 procent eller drygt 26 000 personer år 2007, enligt en rapport från Arbetsgivarverket.

Sett till dem som nyanställs i staten har 17,2 procent utländsk bakgrund. Det är en högre siffra än på övriga arbetsmarknaden, men fortfarande något lägre än andelen i befolkningen. Ökningen av andelen med utländsk bakgrund ökar snabbare i staten än på arbetsmarknaden i allmänhet. I staten har ökningen varit 3,3 procent per år sedan millennieskiftet. På hela den svenska arbetsmarknaden har ökningen varit 2,4 procent.

Det finns fler kvinnor med utländsk bakgrund i statsförvaltningen än vad det finns män. Av de statsanställda kvinnorna hade 12,2 procent utländsk bakgrund förra året, jämfört med 10,7 procent av männen. Arbetsgivarverket förklarar det med att de mansdominerade myndigheterna också har lägst andel anställda med utländsk bakgrund. Delvis beror det på att säkerhetsklassning ställer krav på svenskt medborgarskap.

Ökningen av andelen anställda med utländsk bakgrund går långsammast inom länsstyrelser, regeringskansli och stabsmyndigheter. Också i sektorerna miljö, teknik och jordbruk och uppdragsmyndigheter går ökningen långsamt, medan ökningen går snabbare än genomsnittet inom arbetsliv, omsorg och utbildning, rättsmyndigheter och ekonomi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA