Riksrevisionen granskar invandring

INTEGRATION2013-11-06

Riksrevisionen ska granska statens insatser för mottagande och bosättning av nyanlända i kommunerna. Myndigheten misstänker att dålig samordning gör insatserna mindre effektiva.

Utgångspunkten för Riksrevisionens granskning är en genomförd förstudie. Enligt ett pressmeddelande har man sett tecken på betydande problem vad gäller de statliga insatserna för mottagande och bosättning av nyanlända. Olika myndigheter ansvarar för olika moment och flödet i systemet verkar inte fungera på ett ändamålsenligt sätt. Det tyder på att resurserna inte används effektivt samtidigt som utgifterna för mottagandet bedöms öka kraftigt under kommande år – från 3,8 miljarder kronor förra året till mer än 8 miljarder kronor för 2016.

När antalet nyanlända till Sverige ökar blir det allt svårare att hitta kommuner som är villiga att ta emot fler flyktingar och deras anhöriga. Mottagandet är ojämnt fördelat mellan kommunerna. En minoritet av kommunerna tar emot en majoritet av de nyanlända, konstaterar Riksrevisionen. Lång väntan på kommunplacering innebär en försenad etableringsprocess för den enskilde och stora kostnader för staten.

Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen hör till de statliga myndigheter som ska granskas. Rapporten ska publiceras i juni 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA