Finskt sparpaket möts av protester
Införande av en karensdag i sjukförsäkringen och kortare semester för offentliganställda är inslag i det åtstramningspaket som föreslås i Finland. Förslagen har vållat demonstrationer i Helsingfors.
Den särskilda söndagsersättningen vid arbete på söndagar ska sänkas, semestern förkortas i offentlig sektor och sjukkarens införas. Det är några av inslagen i regeringens sparpaket, skriver finska Yle. Statsminister Juha Sipilä sade när paketet presenterades att han var beredd på ramaskrin. Men han ansåg att åtgärderna är nödvändiga för att nå regeringens mål för skuldsättning och sysselsättning:
”Det blir smärtsamt”, sa Juha Sipilä och beskrev åtgärderna som hårda och exceptionella.
”Nu sätter vi sysselsättningen på första plats. Effekten kan bli tiotusentals arbetsplatser”, sa finansminister Alexander Stubb enligt Yle.
De som drabbas hårdast av nedskärningarna är de i kvinnodominerade låglöneyrken. Sänkt söndagsersättning skulle främst drabba anställda inom handeln och restaurangbranschen, men också städare, sjukvårdspersonal och anställda i industrin, skriver Yle.
Redan under onsdagen förekom omfattande protester mot förslagen. I Helsingfors demonstrerade människor på gatan med plakat med texter som ”Nedskärningarna är ett människorättsbrott” och ”Skäms ni inte, regering?”, rapporterar Ekot.
”Det kan gå åt helvete för många. Jag har själv varit bostadslös en gång och vill inte hamna där igen. Hur ska vi lågavlönade deltidsarbetande klara skyhöga priser och hyror?”, säger städerskan Kirsti Kangas till Ekot.
I regeringens sparpaket ingår förkortad semester för offentliganställda, från 38 till 30 dagar per år. Det sänkta söndagstillägget innebär en löneminskning på ungefär 30 euro, knappt 300 kronor, per söndag för en medelinkomsttagare. En karensdag gör att det kostar en dagslön att bli sjuk, cirka 1 500 kronor för en medelinkomsttagare, enligt Yles beräkningar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.