Finansministern tror på ljusare tider

VÅRBUDGETEN2010-05-04

Regeringen målar upp en ljus bild av ekonomin i vårbudgeten. Läget på arbetsmarknaden betecknas som »allvarligt«, men prognosen är
ändå mer optimistisk än i höstas. Kanske lite väl optimistisk, enligt TCOs chefsekonom.

Av:  AnnaKarin Löwendahl & Eva Spira

Regeringen förutspår att arbetslösheten minskar och sysselsättningen vänder uppåt igen redan i år. Arbetslösheten beräknas ligga på 8,8 procent 2011 och minska till 8 procent 2012, vilket är betydligt lägre än prognosen från i höstas. Bruttonationalprodukten, BNP, väntas öka med 3,9 procent 2011 och med 3,5 procent 2012. Även det en något mer optimistisk bedömning än tidigare.

Åtgärder mot arbetslöshet

I vårbudgeten lanseras flera tillfälliga åtgärder som ska mota arbetslösheten:

  • Arbetssökande som fyllt 55 år ska kunna kvalificera sig för nystartsjobb redan efter ett halvår, jämfört med normalt ett år.
  • Fler sommarjobb för skolungdomar i kommuner, landsting och ideella föreningar.
  • Västra Götalandsregionen får
    104 miljoner kronor för fler utbildningsplatser inom yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan.
  • Vissa planerade infrastrukturprojekt tidigareläggs.

TCOs chefsekonom Göran Zettergren tycker att regeringen är lite väl optimistisk i sin bedömning av ekonomin. Både Riksbanken och Konjunkturinstitutet har betydligt högre arbetslöshetssiffror i sina prognoser för kommande år. Regeringen är också mer optimistisk när det gäller BNP-tillväxten än Riksbanken och Konjunkturinstitutet.

– Om man är för optimistisk behöver man inte vidta tillräckliga åtgärder för att motverka krisen, säger Göran Zettergren som anser att det är särskilt bekymmersamt att stödet till kommunerna dras tillbaka 2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA