Fick sparken när facket krävde sjuklön

JOBB2005-09-13

När facket begärde att ST-medlemmen Antonio dos Santos skulle få sjuklön fick han sparken med omedelbar verkan. Angolas ambassad vill inte följa reglerna på svensk arbetsmarknad.

Efter en lång tids arbetslöshet fick Antonio dos Santos jobb på Angolas ambassad i december förra året. Han skulle hjälpa till med IT och översättningar.

– Vi kom snett redan från början. De försökte ge mig en lön som var 2 000 kronor lägre än vi kommit överens om, och löneförhöjningen med 2 000 i månaden som de utlovat efter tre månader fick jag aldrig.

Arbetsuppgifterna blev inte heller de han förväntat sig och arbetsplatsen var i en källarlokal. Men han var ändå glad att han fått ett jobb, så han accepterade situationen.

100 procents löneavdrag

I juni blev han sjuk och var borta från jobbet i sex dagar – med 100 procents löneavdrag. När han berättade att det i Sverige är arbetsgivaren som står för sjuklönen de första två veckorna fick han besked om att på ambassaden är det ambassadens regler som gäller.

Han vände sig till ST för att fråga om det får gå till så, och STs ombudsman Michael Wahlström skrev ett brev till ambassaden för att berätta att man är skyldig att betala sjuklön.

Dagen efter blev Antonio dos Santos inkallad till ett sammanträdesrum och fick beskedet att han blivit avskedad med omedelbar verkan. Det var bara att packa ihop sina grejor och gå.

Fick ut sjuklönen

När han bad om en förklaring sa de att det var på grund av samarbetssvårigheter.

– Det var väldigt förödmjukande.

– Ambassaden lyder inte under svensk arbetsrättslagstiftning, konstaterar Michael Wahlström.

– Rent fackligt finns det inte mycket vi kan göra – bara hoppas att ett land som Angola som får så mycket bistånd från Sverige ska respektera det svenska systemet.

Michael Wahlströms förhandlingar med ambassaden har hittills inte gett något resultat mer än att Antonio dos Santos fått ut sin sjuklön. Dessutom har han fått lön för andra halvan av
augusti. Han blev avskedad den sjuttonde.

Det enda Michael Wahlström nu kan göra är att skriva till UD och berätta om erfarenheterna av Angolas ambassad som arbetsgivare.

Antonio dos Santos fick sparken från Angolas ambassad när han krävde sjukersättning. FOTO: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
Antonio dos Santos fick sparken från Angolas ambassad när han krävde sjukersättning. FOTO: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA