Fick inte vara chef efter stöd för Israel
Lennart Eriksson har på sin hemsida gett »sitt oreserverade stöd« till staten
Israel och uttryckt sympatier för general Patton. Därför ansågs han inte lämplig
som chef på Migrationsverket. Nu har han stämt arbetsgivaren.
Lennart Eriksson har arbetat på Migrationsverket i över 20 år. Han sympatiserar med moderaterna och har tagit ställning för staten Israel på sin privata hemsida och blogg. På sensommaren 2007 skulle han efter ett friår komma tillbaka till sitt jobb som chef vid Migrationsverkets kontor i Kållered utanför Göteborg. Men i stället kallades han till Stockholm där han fick veta att han efter en omorganisation som genomförts under hans friår inte längre skulle vara chef.
– Jag ställdes inför valet omplacering eller uppsägning. Ef-
ter förhandlingar mellan verket och Jusek hade jag att välja mellan två årslöner och att acceptera omplaceringen, säger Lennart Eriksson.
Han blev omplacerad till ett jobb som beslutsfattare.
Inte förenligt med chefskap
Under friåret hade Eugène Palmér tillträtt som ny asylchef på Migrationsverket. Det var han som fattade beslutet att omplacera Lennart Eriksson. Han säger att han ogärna offentligt vill kommentera ett personalärende:
– I bakgrunden finns en hemsida där Lennart Eriksson uttryckte en kraftig åsikt i Mellanösternfrågan. Jag ansåg att det inte var förenligt med att vara chef. Åtminstone inte hos mig.
Eugène Palmér hänvisar till sin skriftliga motivering till beslutet att omplacera Lennart Eriksson. I den tar han bland annat upp hemsidans oreserverade stöd för Israel, de sympatier som uttrycks på hemsidan för George Patton, den amerikanske pansargeneralen i andra världskriget, och att asylprövningsenheten i
Göteborg hade fungerat dåligt.
Kräver 100 000 kronor
– Han är inte lämplig som chef. Men jag tror jag avstår från att kommentera mer än så, säger Eugène Palmér.
Lennart Eriksson valde att stämma Migrationsverket civilrättsligt, hellre än att begära att det egna facket drev frågan i
Arbetsdomstolen:
– Det här har inte bara en arbetsrättslig dimension, utan också en politisk. Det handlar om åsikts- och yttrandefrihet.
Utöver ett skadestånd på 100 000 kronor begär Lennart Eriksson att få tillbaka sin tidigare tjänst. Domen faller 10 november i Mölndals tingsrätt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Läs mer på
http://fredimellanostern.wordpress.com/2008/11/10/an-ar-det-inte-forbjudet-att-vara-demokrat-domen-mot-migrationsverket/