Fel säga upp utan varning

SIS2008-11-13

En behandlingsassistent på ungdomshemmet Margretelund får 50 000 kronor i skadestånd av arbetsgivaren efter en tvist i Arbetsdomstolen. Den anställde hade misskött sig, men inte fått någon varning före uppsägningen.

När två chefer en natt gjorde ett oanmält kontrollbesök på ungdomshemmet möttes de av ett dörrlarm som behandlingsassistenten monterat på eget bevåg. I kontorsrummet var persiennerna neddragna och lamporna släckta, och en madrass och kudde låg på golvet. Behandlingsassistenten hade träningskläder på sig, men inga skor.

Chefernas slutsats var att han hade sovit eller planerat att sova under natten, trots att han var ensam ”vakande nattpersonal”. I ett rum intill fanns en sovande jour.

Arbetsgivaren ansåg att behandlingsassistenten äventyrat säkerheten på avdelningen och sa upp honom. Även de självsvåldigt monterade larmen lades honom till last. Mannens fackförbund Seko valde dock att driva fallet i Arbetsdomstolen, AD.

Och AD slår nu fast att det inte fanns saklig grund för uppsägning. Domstolen anser visserligen att den anställde ”förtjänar kritik” för sitt agerande, men det kan inte visas att han verkligen sov eller tänkte sova. Och arbetsgivaren har endast kunnat påvisa detta enstaka fall av misskötsamhet.

AD hänvisar till flera tidigare domar som framhållit att arbetsgivaren måste varna en anställd som gjort fel och ge denne möjlighet att rätta till bristerna. I det här fallet hade ingen talat med behandlingsassistenten, trots att det redan tidigare förekommit rykten om att han sov under nattpass.

Två av domstolens ledamöter anmälde avvikande uppfattning. De bedömde att enbart uppsättningen av egna larm borde utgöra skäl för avsked.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA