Färre inspektioner när Arbetsmiljöverket bantas
Ett åttiotal inspektörer får gå från Arbetsmiljöverket. Antalet administratörer och experter halveras. Neddragningen kan leda till ett ökat antal arbetsskador, befarar Mitte Andåker Berg, ST.
I höstens budgetproposition fick Arbetsmiljöverket sin budget minskad med en tredjedel, eller med cirka 157 miljoner kronor från 2009. Det innebär att verket måste minska antalet anställda från cirka 800 till 540.
Trots regeringens medskick att inspektionerna ska drabbas så lite som möjligt, kommer runt 80 av 400 inspektörer att få gå, förklarar överdirektör Bertil Remaeus.
Även en del administratörer på inspektionerna sägs upp. Från att ha varit 539 årsarbetskrafter vid inspektionerna ska man ner till 413 vid ingången av 2009.
Hårdast drabbas den administrativa avdelningen och tillsynsenheten på huvudkontoret i Solna. Den administrativa avdelningen minskas från 95 till 55 årsarbetskrafter och tillsynsavdelningen från 117 till cirka 60 årsarbetskrafter.
Hur många som kommer att sluta på grund av att de går i pension eller hittar nya jobb är inte klart ännu, men Bertil Remaeus tror att kanske 100 till 120 personer kommer att sägas upp.
STs vice avdelningsordförande Mitte Andåker-Berg, säger att oron är stor bland de anställda. Turordningskretsarna är klar och i slutet av förra veckan fick de som låg i riskzonen information om att de kanske sägs upp den 1 juli.
– Konsekvensen av nedskärningarna blir att antalet inspektioner minskar, att det blir svårare att följa upp regelverket och att antalet arbetsskador förmodligen kommer att öka, säger Mitte Andåker Berg.
Enligt Bertil Remaeus kommer följderna av den minskade kontrollen av arbetsmiljön vara det som syns först. På längre sikt kommer den minskade expertkompetensen att märkas. Det är experterna på tillsynsenheten som skriver nya arbetsmiljöregler och ger inspektörerna expertkompetens, förklarar han.
– Även arbetet med att driva svenska synpunkter i det europeiska standardiseringsarbetet kommer att minska. Vi har dragit ned på det redan nu, säger Bertil Remaeus.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.