Färre inspektioner av arbetsmiljön

AMV2006-12-19

Nästan en fjärdedel av inspektionerna måste dras in när Arbetsmiljöverket ska spara de närmaste tre åren. Det är en våldtäkt på arbetsmiljön i Sverige, anser Lars-Göran Sjövall, ST.

Arbetsmiljöverkets trettioprocentiga besparingar kommer att slå hårt mot alla verksamheter de närmaste åren.

– Vi har beräknat att inspektionsverksamheten kommer att behöva spara 24 procent och att det för verkets huvudkontor och för administrationen rör sig om besparingar på över 40 procent, säger Lars-Göran Sjövall, STs avdelningsordförande inom Arbetsmiljöverket.

Verkets generaldirektör Kenth Pettersson bekräftar siffrorna, men föredrar att hellre tala i årsarbetskrafter än procentsatser. Från 763,5 årsarbetskrafter måste man minska till 540 från år 2009.

– Regeringen har uttryckt en önskan om att den regionala tillsynen, inspektionsverksamheten, ska värnas så långt möjligt, men med en så stor neddragning är det är omöjligt att hålla samma kvantitet på inspektionen som nu. Även föreskriftsarbetet blir lidande, konstaterar Kenth Pettersson.

Av Arbetsmiljöverkets 879 anställda arbetar 600 inom distrikten och 279 på huvudkontoret. Ungefär 250 personer ska bort. De första varslen kan enligt Lars-Göran Sjövall väntas framåt mars–april nästa år.

Risk att yngre slutar

Konsekvenserna kommer att märkas först under 2008 när uppsägningarna verkställs. Under 2007 sker besparingarna främst genom att man drar ner kraftigt på utbildningar och konferenser.

–Jag tror inte att så många behöver sluta, eftersom ungefär 200 personer kommer att pensioneras till och med 2011, säger Lars-Göran Sjövall. Men uppsägningar blir det. Risken är att de yngre måste sluta, de som anställts de senaste tre åren och kostat minst 1 miljon kronor att utbilda. Några anställda har redan nu börjat söka sig bort från verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA