Fackligt toppmöte i Bryssel

EU-FACKET2009-03-17

Vid ett möte i Bryssel under tisdagen och onsdagen diskuterar Europafackets styrelse den ekonomiska krisen och ett förslag till manifest inför valen till Europaparlamentet i sommar.

Europafacket varnar för att lågkonjunkturen håller på att förvandlas till en allvarlig ekonomisk nedgång – arbetslösheten beräknas stiga till över 10 procent 2010 och EUs återhämtningsplan är inte tillräckligt ambitiös för att förhindra massuppsägningar, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

Europafacket vill att EU enas om en ”New Social Deal” för att hantera den stigande arbetslösheten och stimulera ekonomin. Europafackets styrelse förbereder ett uttalande inför Europeiska rådets möte på fredag. Europafacket planerar också demonstrationer i Madrid, Bryssel, Berlin och Prag senare i vår.

I juni ska ett nytt Europaparlamentet väljas. Parlamentets beslut är viktiga för löntagarna runt om i Europa, och därför kommer Europafacket att lansera ett särskilt valmanifest som bland annat kräver en revidering av utstationeringsdirektivet och att ett socialt protokoll knyts till EU-fördraget.

Europafackets och LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin, TCO-ordföranden Sture Nordh och Sacos ordförande Anna Ekström deltar i mötet i Bryssel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA