STs Evalena Moser säger att Lunds universitet ofta gör missar när det gäller företrädesrätt vid anställningar, utlysning av tjänster och hantering av arbetsmiljöproblem. Foto Henrik Rosenqvist
STs Evalena Moser säger att Lunds universitet ofta gör missar när det gäller företrädesrätt vid anställningar, utlysning av tjänster och hantering av arbetsmiljöproblem. Foto Henrik Rosenqvist

Fackligt larm: Universitetet följer inte lagen

HÖGSKOLAN2016-03-01

Lunds universitet följer inte lagen på grund av att kunskapsbristerna är för stora, menar de fackliga organisationerna. De har upprepade gånger larmat om att både arbetsmiljön och personalpolitiken har allvarliga brister.

Redan förra våren diskuterades riskerna med otydlig styrning och bristande uppföljning på Lunds universitet. Då hade internrevisionen lyft frågan i en rapport. I december lämnade de fackliga organisationerna OFR, där ST ingår, Saco-S och Seko in en gemensam skrivelse som tog upp att universitetet är dåligt på att följa lagar och avtal. Arbetsmiljösituationen är kaotisk, skrev de då.

Trots att frågan har diskuterats många gånger säger Evalena Moser, ST-ordförande vid Lunds universitet, att problemen kvarstår.

– Man uttrycker att man vill ha ordning och reda, men problemen är kvar. Viljan räcker inte hela vägen, säger hon och fortsätter:

– Vi pratar om en väldigt stor organisation med en delegerad beslutsordning. Det behövs ett större stöd för att det ska gå att bedriva ett enhetligt personal- och arbetsmiljöarbete. Annars drabbas enskilda väldigt hårt.

Enligt Evalena Moser sker ofta missar när man ska beakta företrädesrätten vid anställningar, det är vanligt att tjänster inte blir korrekt utlysta och man saknar rutiner för hur man ska hantera arbetsmiljöproblem.

I slutet av förra året konstaterade universitetsstyrelsen att engagemanget och systematiken i arbetsmiljöarbetet brister, bland annat på grund av otillräcklig kompetens. Styrelsen skrev att den psykosociala arbetsmiljön inte håller tillräckligt hög kvalitet för

att bedriva verksamheten effektivt:

»Kunskapsbristerna medför att vi inte följer aktuell lagstiftning«.

Universitetets rektor Torbjörn von Schantz håller med om en del av kritiken.

– Särskilt vad gäller företrädesrätten. Där har vi inte tagit vårt ansvar fullt ut. Och där har jag börjat ett arbete för att informera och förbättra rutinerna, för det ska bli bättre.

Han säger att den stora, decentraliserade organisationen är en utmaning.

– Men så måste det vara. Som rektor ska jag bejaka kraften och nyttan i decentraliseringen. Lärarens och forskarens engagemang är grunden. Därför måste det vara heterogent. Mitt uppdrag är att ändå se till att det här är en attraktiv och sammanhängande arbetsplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA