Fackliga krav på staten efter Laval
Högsta domstolen, HD, beslutade i somras att inte bevilja prövningstillstånd för fackens överklagan i Lavalfallet. Nu överväger facken att stämma staten.
Enligt HD har Arbetsdomstolen, AD, utförligt redovisat de regler och principer som tillämpats i målet, inklusive EG-domstolens praxis, skriver Lag & Avtal. Det finns ingen anledning att anse att ADs bedömningar uppenbart skulle strida mot lagen. Inte heller har det visats att det förekommer någon domvilla, menar domstolen.
Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd, är besviken över HDs utslag, men inte överraskad:
– Det betyder inte att Högsta domstolen tycker att Arbetsdomstolen dömde rätt, bara att det inte var alldeles fel, säger han till tidningen.
Nu diskuterar de två facken Byggnads och Elektrikerförbundet hur man ska tvinga staten att ta ekonomiskt ansvar för de kostnader facken ådragit sig. Facken menar att de följde den svenska lagstiftningen, och att det måste vara statens ansvar om man stiftat lagar som strider mot EU-rätten.
– Det är högst skäligt att staten tar ansvar och betalar skadeståndet som Arbetsdomstolen krävt att Byggnads och Elektrikerförbundet ska betala, säger Dan Holke.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.