Facklig kritik mot las-utredning
De fackliga centralorganisationerna riktar omfattande kritik mot regeringens beslut att utreda förändringar av lagen om anställningsskydd, las. TCO anser att utredningen är ett stort misstag och LO vill att den ska slängas i papperskorgen.
Regeringen beslutade på torsdagen om direktiv till den särskilde utredaren justitierådet Gudmund Toijer att föreslå förändringar i lagen om anställningsskydd. TCO beklagar i ett pressmeddelande att arbetstagarnas trygghet riskerar att försämras, och varnar för de konsekvenser det kan tänkas få för ingångna kollektivavtal och framtida förhandlingar:
”Regeringen begår ett stort misstag när de minskar tryggheten för arbetstagarna. Detta löser inte något av de stora problemen på den svenska arbetsmarknaden. Sverige får inte fler programmerare, lärare eller barnmorskor för att de blir lättare att säga upp”, kommenterar TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom.
TCO anser att risken är stor att utredningens förslag kommer att störa ingångna kollektivavtal och omställningsavtal.
”Ändrad lagstiftning kan påverka såväl ingångna kollektivavtal som framtida förhandlingar negativt. De välfungerande systemen för omställning vid uppsägning äventyras. Regeringens och samarbetspartiernas agerande är därför väldigt allvarligt”, påpekar Samuel Engblom.
LO anser att hotet om lagstiftning riskerar att försvåra för parterna att komma överens. Särskild kritik riktar organisationen mot direktivet om tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i las:
”Jag anser att utredningen bör slängas i papperskorgen. Vårt problem i Sverige är brist på kvalificerad arbetskraft och när vi behöver fokusera på det är det här helt fel väg att gå”, kommenterar LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
Också Saco har kritiska synpunkter på direktiven till utredningen. Risken finns att olika former av undantag skulle ändra grunderna för turordning bakvägen, skriver organisationen i ett pressmeddelande. En möjlighet att göra väldigt små turordningskretsar eller att ett antal anställda per turordningskrets kan undantas skulle i praktiken kunna öppna för ett totalt godtycke för vilka som ska sägas upp.
”Det är djupt oroande och vi utgår ifrån att öppna för ett totalt godtyckligt hanterande från arbetsgivarens sida inte är regeringens intention”, kommenterar chefsjuristen Lena Maier Söderberg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.