Facklig kritik mot kontorsstängningar
Försäkringskassan har av ekonomiska skäl stängt flera kontor i Stockholmstrakten och flyttat personalen till andra kontor. Det har lett till trångboddhet och sämre arbetsmiljö, anser ST-företrädare.
De senaste månaderna har Försäkringskassan stängt eller beslutat att stänga lokala kontor i Alvik, Huddinge, Södertälje och Täby, alla i Stockholms län. Medarbetarna flyttas till andra närliggande kontor.
Stängningarna är en del av myndighetens sparpaket, berättar Isa Malki, som sitter i styrelsen för Stockholmssektionen i ST inom Försäkringskassan. Visserligen har Försäkringskassan fått ett budgettillskott efter flera år av neddragningar, men myndigheten fortsätter att spara.
Konsekvensen blir sämre arbetsmiljö och risk för personalflykt, menar Isa Malki.
– Det blir trängre och i många fall längre arbetsresor, och överallt utom i Älvsjö kommer man till aktivitetsbaserade arbetsplatser, säger hon.
Älvsjökontoret, som medarbetarna på Södertäljekontoret nu flyttar till, är fortfarande ett så kallat cellkontor där medarbetarna har egna rum. Men efter det som myndigheten kallar samlokalisering ska 150 personer arbeta i Älvsjö, där det finns 120 arbetsrum. Det innebär att de egna arbetsplatserna försvinner.
– Medlemmarna har inte varit positiva. Ännu är det inte så mycket uppsägningar, men vi ser irritation och ledsna personer. Vi har fått stötta väldigt mycket, säger Isa Malki.
Även ST-sektionen har kritiserat förändringen, berättar hon.
– Men ledningen lyssnar inte längre på fackliga företrädare. Vi har fått mindre inflytande, och får information bara några dagar före samverkan.
Rebecca Frisk, fastighetschef på Försäkringskassan, säger att det i de risk- och konsekvensbedömningar som görs inför samlokaliseringarna har framkommit att medarbetare upplevt stress inför att komma till jobbet och inte hitta en arbetsplats. Men det finns plats för alla, menar hon.
– Vi ser när vi mäter beläggningen att det finns plats för alla som kommer till kontoren, säger Rebecca Frisk.
Att medarbetare får längre restider kan arbetsgivaren inte alltid lösa, konstaterar hon. Arbetsskyldigheten gäller i enlighet med den så kallade tolvtimmarsregeln, att det inte ska ta mer än tolv timmar från det att man åker till jobbet tills man kommer hem.
– Och det har vi uppfyllt. Vi försöker också vara flexibla, och i viss mån kan medarbetare välja ett kontor som ligger närmare än ett annat, säger Rebecca Frisk.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.