Facklig framgång i EU-parlamentet
De nordiska facken får stöd i Europaparlamentet för kravet att det ska finnas en motpart att förhandla med när utländska företag driver verksamhet i ett annat land.
De nordiska kollektivavtalen är förenliga med EG-rätten, och medlemsstater får kräva att utländska företag har en representant som de fackliga organisationerna kan förhandla med. Det anser Europaparlamentets sysselsättningsutskott som behandlat tillämpningen av det så kallade utstationeringsdirektivet.
Grundtanken i direktivet är att anställda som arbetar i ett annat EU-land ska ha samma rättigheter som andra arbetstagare i det landet.
I samband med diskussionerna om tjänstedirektivet har EU-kommissionen velat ha ett förbud mot att kräva en representant för företag i värdlandet. Från fackligt håll har man ansett att det då blir omöjligt att kontrollera och föra förhandlingar med det gästande företaget.
Utskottets beslut går emot kommissionen på denna punkt. Även skrivningarna om den nordiska kollektivavtalsmodellen har stärkts i utskottets yttrande.
Utskottets ordförande Jan Andersson (s), ser beslutet som en stor framgång:
- Det innebär en klar förbättring i jämförelse med de riktlinjer som kommissionen presenterade i våras, säger han i ett uttalande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.