Annons:

Facklig delseger om lex Laval

ARBETSRÄTT2013-02-27

FNs arbetsmarknadsorgan ILO ger regeringen bakläxa på lex Laval, lagen som begränsar stridsåtgärder mot utländska företag i Sverige. Den strider mot föreningsrätten, säger ILO och uppmanar regeringen att ändra lagen.

Efter att EU-domstolens underkänt Byggnads och Elektrikernas stridsåtgärder mot det lettiska byggbolaget Laval ändrades den svenska lagen. Fackets möjligheter att tvinga fram kollektivavtal hos gästande utländska företag begränsades kraftigt.

LO och TCO tog lex Laval till ILOs expertkommitté, som nu konstaterar att lagen bryter mot mänskliga rättigheter i arbetslivet och strider mot FN-konventionerna om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

Den oberoende expertkommittén uppmanar den svenska regeringen att ändra lagstiftningen.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och TCOs ordförande Eva Nordmark är glada över framgången och skriver i ett gemensamt uttalande: ”Vi förutsätter att regeringen kallar parterna till samråd för att berätta hur den tänker agera. Att den svenska lagstiftningen bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter är allvarligt.”

Efter EU-domen dömdes facken att betala tre miljoner kronor till företaget Laval. ILO uppmanar regeringen att kompensera facken för kostnaderna. Byggnads ordförande Johan Lindholm ser ILO-experternas yttrande som en ”fullständig upprättelse”:

”Vi agerade i enlighet med gällande lagstiftning. Facket har rätt att kräva svenska kollektivavtal för arbete som utförs i Sverige”, skriver han i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA