Fackjurister kritiska till Las-ändring

ARBETSRÄTT2012-10-23

Den fackliga kritiken djupnar mot utredningen om billigare uppsägningstvister. Tre förbundsjurister vid LO, TCO och Saco hävdar att förslagen stärker den part i anställningsavtalet som redan i dag har ett kraftigt övertag.

Många uppsagda kommer att hamna i en svår ekonomisk sits om förslaget blir verklighet, skriver Ingemar Hamskär, senior jurist hos TCO, Sofie Rehnström, jurist hos LO, och Helena Larsson, jurist vid Saco, i en debattartikel i Lag & Avtal.

Den statlige utredaren Jonas Malmberg har föreslagit att arbetsgivarnas kostnader för uppsägningar ska minskas i flera avseenden. Förslagen tar framför allt sikte på uppsägningar av personliga skäl. Men att minska arbetsgivarnas kostnader vid uppsägningstvister stärker den part i anställningsavtalet som redan i dag har ett kraftigt övertag, konstaterar de tre juristerna. Förslagen är en attack mot tre grundbultar i Lagen om anställningsskydd, Las, skriver de.

Utredaren föreslår att Las ska ändras så att anställningen efter en uppsägning inte ska kunna pågå mer än ett år. Men normaltiden för att avgöra en sådan tvist i domstol är cirka 18 månader, påpekar de tre juristerna. Om den nuvarande regeln att arbetstagaren har rätt att behålla sin anställning tills tvisten avgjorts tas bort, urholkas anställningsskyddet.

De tre förbundsjuristerna konstaterar att praktiskt taget alla sådana tvister löser sig på ett mycket tidigt stadium. Få tvister går vidare till domstol. Den föreslagna ändringen skulle minska arbetsgivarens incitament att lösa tvisten, anser de.

Också övriga ändringsförslag kritiseras av de fackliga juristerna:

”Förslagen ändrar balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivarnas kostnadsminskningar betalas enbart av arbetstagarna. Många uppsagda kommer att hamna i en svår ekonomisk sits. Även anställda som inte sägs upp kommer att känna av ändringarna eftersom anställningstryggheten minskar. Som fackliga företrädare menar vi att förslagen är helt oacceptabla och inte bör genomföras.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA