Facket varnar för bakslag

EU2010-09-07

Europafacket varnar för att de tuffa budgetkraven på EUs medlemsländer kan knäcka den bräckliga ekonomiska ljusning som är på väg.

I en debattartikel på Europaportalen skriver chefen för de svenska fackens Brysselkontor Tommy Svensson att många av Europas löntagare är hårt pressade av den ekonomiska krisen.

”En sak är att drastiska åtgärder är nödvändiga i hårt drabbade länder som Grekland och Spanien. Men många regeringar i EU tycks ta chansen att av politiska skäl skära mycket hårdare i den offentliga sektorn än vad som är nödvändigt. Det gäller till exempel de nya högerliberala regeringarna i Storbritannien och Nederländerna”, skriver han.

Enligt Europafacket driver EU på för hårt att underskotten måste ner på de tre procent som är gränsen i stabilitets- och tillväxtpakten. Nästan alla medlemsländer har brutit mot den i åratal. Anpassningen måste få ske i en takt som är förenlig med tillväxt och en politik som skapar fler arbeten, och inte förstör både jobb och välfärd, skriver Tommy Svensson.

Europafacket planerar omfattande manifestationer den 29 september när EUs finansministrar möts i Bryssel. I den belgiska huvudstaden väntas 80 000 deltagare till en demonstration under parollen ”Nej till åtstramningar – prioritera jobb och tillväxt”. Aktioner och demonstrationer ska genomföras i flera andra städer samma dag.

”Beklagligt nog finns det många tecken på att solidariteten och sammanhållningen i EU försvagas. Det gäller både medlemsländerna, där alltfler regeringar blir öppet nationalistiska, och i relationen till medborgarna där EU inte längre ses som en garant för social trygghet och ett anständigt samhälle. Europafacket är en röst för att bryta denna negativa utveckling. Men det behövs fler, många fler”, skriver Tommy Svensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA