Annons:

Facket välkomnar förslag om extra pengar till SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-09-20

Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse ska få ett tillskott i budgeten. STs avdelningsordförande på myndigheten, Thord Jansson, tycker att beskedet är positivt. ”Jämfört med hur det ser ut för många andra myndigheter så är det bra”, säger han till Publikt.

Statens institutionsstyrelse, SiS, föreslås få ett tillskott på 696 miljoner kronor i den budgetproposition som regeringen presenterat tidigare i veckan. Pengarna ska framför allt gå till en förstärkning av ungdomsvården.

– Vi är en av få myndigheter där man satsar. Så det är helt klart positivt. Samtidigt är det svårt att säga hur långt det räcker med tanke på att stora förändringar behöver genomföras på myndigheten, säger Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS.

Men i praktiken krymper ändå myndighetens anslag något jämfört med 2024, då det legat på 2,44 miljarder kronor. För nästa år föreslås myndigheten totalt få omkring 2,39 miljarder kronor.

Det beror framför allt på att en subvention av kommunernas avgifter för ungdomar placerade enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, försvinner i budgetförslaget för 2025. Subventionen, som minskat kostnaderna för kommuner, har legat på knappt en halv miljard kronor.

Många LVU-platser, där kommuner betalar en avgift, görs nu i stället om till sluten ungdomsvård, som helt finansieras med statliga anslag. Statens institutionsstyrelse varnade i sitt budgetunderlag för att den omställningen riskerar att leda till ett kraftigt underskott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA