Facket överkört vid rektorsval
– Detta är ett brott mot föreningsrätten. Dessutom ifrågasätter man det fackliga uppdraget och fackets representanter inom Göteborgs universitet, säger Eva Sjögren, sektionsordförande i ST-ATF.
Det som upprör henne är att universitetsstyrelsen, efter protester från studenterna, beslutat ta tillbaka det fackliga mandatet i den så kallade hörandegruppen, som ska säga sitt inför valet av ny rektor.
Enligt de lokala föreskrifterna ska hörandegruppen bestå av 30 lärare, 20 studenter och 20 övriga anställda. Men redan när beslutet om mandatfördelningen skulle tas krävde studenterna att få lika många representanter som lärarna hade. Studenterna protesterade dessutom mot att de fackliga organisationerna utsåg flera förtroendevalda som till sin profession var lärare.
Det hela slutade med att universitetsstyrelsen återkallade de fackliga organisationernas mandat att utse representanter för gruppen övriga anställda och nu försöker finna en annan lösning för att höra dem.
– Vi företräder ju ST-ATFs medlemmar i andra sammanhang, till exempel i MBL- och löneförhandlingar. Då ska vi få göra det även vid rektorsval utan att bli ifrågasatta och fullständigt överkörda, säger Eva Sjögren, som själv sitter i universitetsstyrelsen på personalföreträdarmandat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.