Annons:

”Facket måste driva på”

LERNIA2003-12-10

Livslångt lärande är nödvändigt, anser Ingemar Alserud på Lernia. Han ser dock en fara i individuella kompetenskonton.

Av:  Christina Swahn

– Det finns risk för att individuella kompetenskonton kommer att fungera som ett tak. Om en anställd inte anser sig ha råd att avsätta pengar kan arbetsgivaren använda det som ett argument för att personen i fråga inte vill satsa på kompetensutveckling, säger Ingemar Alserud. Som relativt ny koncernchef för Lernia, gamla AMU-gruppen, är han övertygad om att livslångt lärande är nödvändigt.

En examen räcker inte längre livet ut. I den tid vi lever är datorer självklara både på jobbet och hemma. Att behärska engelska och ytterligare ett språk är många gånger nödvändigt.

– Kompetensutveckling är inte viktigare nu än för tio år sedan, men fler har begripit hur viktigt det är. I realiteten har för lite pengar satts av, hävdar Ingemar Alserud som nu ska orientera Lernia mot nya marknader.

Efter att länge ha utbildat dem som förlorat jobbet ska Lernia sälja in sin verksamhet hos företagen för att kompetensutveckla dem som är anställda. Nu prioriteras arbetet att bygga upp nätverk på regional nivå. Men i tider av nya tekniska språng, har kvällskursen fått konkurrens av e-learning.
Men kompetensutveckling är nödvändig även inom Lernia.

– Om vi ska kunna hänga med är det viktigt att också vår personal får utvecklas. Annars stelnar organisationen, säger Ingemar Alserud och betonar vikten av måldialog i det individuella utvecklingssamtalet med chefen. Här finns en struktur för uppföljningar.

Som ledamot i Akademikerförbundet SSRs yrkesråd för ekonomer och samhällsvetare är han inte sen att betona fackets ansvar.

– Efter lön och anställningsvillkor är kompetensutveckling en av de viktigaste frågorna för facket. Man ska inte tro att frågan löser sig i utvecklingssamtalet, betonar han.
Även cheferna behöver facket, sannolikt allra mest när de tror att de behöver det minst.

– Du kan aldrig veta när du får valuta för din fackavgift, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA