Facket fick aldrig komma till tals

SIS2008-06-03

Efter en inspektion ger Statens institutionsstyrelse Frösöns behandlingshem hård kritik. Men den fackliga sidan fick aldrig komma till tals. Sedan årsskiftet gäller nya regler för tillsynen.

Av:  Jan-Ewert Strömbäck

– Vi är kritiska till den nya arbetsordningen, säger STs avdelningsordförande vid Statens institutionsstyrelse, SiS, Per Hellstrand.

Kritiken fick nytt bränsle efter det oanmälda tvådagarsbesök som SiS tillsynsenhet gjorde på Frösö LVM-hem. Besöket utmynnade i en rapport som slog ned på flera brister på institutionen som vårdar personer med missbruksproblem.

Kritik mot rapport

Fram träder en bild av personal som ingriper med oproportionerligt våld, som har svårt att anamma nya sätt att arbeta på, som tar urinprov slentrianmässigt, som vid ett tillfälle vägrat hämta en klient som avvikit och ringt och bett om att få bli hämtad tillbaka till institutionen.

På avdelning 3, »intaget«, är situationen extremt dålig, enligt rapporten. Där uppfylls enligt tillsynsenheten inte lagstiftarens eller SiS krav på rättssäkerhet och god omvårdnad.

Enligt Per Hellstrand är rapporten obalanserad. Han menar att personalen får kritik där ledningen har ansvaret. Arbetsplatsombudet på avdelning 3, behandlingsassistenten Eva Blomqvist, instämmer:

– Rapporten är väldigt konstigt skriven. Man vet inte vad som är fakta och intryck. De pratade också med positivt inställda klienter, men dessa röster kommer inte fram.

Inga synpunkter på tillsynen

Inspektionen, medias bevakning och att en sjuksköterska blivit avstängd från jobbet sedan hon kommit dit påverkad gör att många i personalen mår dåligt, berättar Eva Blomqvist.

Chefen för LVM-hemmet, Tuula Liedholm, vill inte kommentera hur ansvaret för bristerna fördelas:

– Jag kan inte som institutionschef ha synpunkter på hur tillsynen gör sitt jobb. De granskar verksamheten och för oss är det att acceptera slutsatserna, inte argumentera emot.

Tycker du att det i huvudsak är personalen som har brustit i ansvar?

– Det går inte att tala om »i huvudsak«. Vi är en organisation som jobbar tillsammans. Alla nivåer får jobba på för förbättringar, säger hon.

Det första ledningen och personalen har tagit itu med är den efterlysta förbättringen av dokumentation och rättssäkerhet. Vidare ska behandlingssamordnaren öka sin arbetstid på intagsavdelningen. 

Per Hellstrand anser att det kan ha stor betydelse för behandlingens resultat om de fackliga företrädarna kontaktas av SiS granskare. Men myndighetens tillsynschef Ann-Kristin Vesterlund hävdar att det var rent arbetsrättsliga frågor, som låg utanför själva verksamheten, som brukade komma upp vid samtalen med facken:

– Vi talar med personal och därmed får vi en heltäckande bild, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA