Facken positiva till Obamas start

USA2009-06-02

Facken i USA tycks ha fortsatt starkt förtroende för president Barack Obama. Sjukvårdsförsäkringarna och ett lagförslag som ska underlätta facklig organisering är viktiga frågor för fackföreningsrörelsen.

Av:  Gunilla Kinn

– Det är förstås väl tidigt att utvärdera Obamas politik. Men hittills går allt i rätt riktning med att korrigera George Bushs antifackliga politik.

Det säger Jacqueline Simon, samhällspolitisk chef på AFGE, American Federation of Government Employees, som med 600 000 medlemmar är USAs största förbund för statligt anställda.

Vill ha tack för hjälpen

Fackföreningsrörelsens stöd i fjolårets val hjälpte demokraterna att vinna. Nu förväntar sig facken en löntagarvänlig politik.

Vicepresident Joe Biden har i uppdrag att se över en rad välfärdsfrågor – med mottot att en stark medelklass ger ett starkt USA. En annan tydlig signal är att den nya arbetsmarknadsministern Hilda Solis har facklig bakgrund.

– Vi är väldigt nöjda med valet av Solis, säger Charlie Miller, som är bas för brevbärarfacket   National Association of Letter Carriers i södra Kalifornien.

– Den stora frågan för våra medlemmar är att sjukvårdsförsäkringssystemet måste reformeras. Fast det är det ju för Obama också.

Kring miljoner köksbord oroas amerikaner just nu både över landets och det egna hushållets ekonomi; över amorteringar, försäkringskostnader, collegeavgifter och sparkapital som urholkats.

Ändå rör den kanske hetaste frågan för fackföreningsrörelsen inte ekonomi, utan arbetsrätt – nämligen ett lagförslag om att underlätta bildandet av fackklubbar: Employee Free Choice Act.

– Det är ett av de viktigaste lagförslagen kongressen ska behandla på decennier. Anställda har inte varit fria att gå med i facket, eftersom företagen ofta sparkar eller trakasserar dem, säger Randy Erwin, chefsjurist på NFFE, National Federation of Federal Employees, ett annat fack för statsanställda.

Propagandakrig

Just nu pågår ett propagandakrig där näringslivet och facken lobbar mot varandra. Eftersom några demokrater i kongressen kan tänkas rösta mot förslaget är det osäkert om det går igenom.

– Staten hindrar i och för sig inte de anställdas fackklubbar – men lagen är viktig även för oss, säger AFGEs Jacqueline Simon. Om fler kan gå med i facket, även på privata företag, ökar lönerna. Då kommer även våra medlemmars löner att stiga.

AFGE strider också för att vissa medlemsgrupper – som de som arbetar med säkerhetskontroll på flygplatser – ska återfå sin rätt till kollektiva förhandlingar, och för att återförstatliga privatiserade statliga verksamheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA