Facken hotar att inte skriva på
Facken skriver inte på ett nytt myndighetsavtal förrän de lokala parterna satt igång arbetet med löneprinciper, arbetsmiljö och kompetensutveckling.
Förhandlingskartellen OFR och Arbetsgivarverket (AgV) har utväxlat yrkanden inför det avtal på Arbetsgivarverkets område som ska gälla från den 1 april i år.
ST och övriga förbund inom OFR är kritiska till utfallet av förra årets avtal. Då krävde man en mer tydlig och rättvis lönesättning.
Det förutsatte att de lokala parterna arbetade fram en gemensam lönebild, gemensamma löneprinciper och lönekriterier och planer för bättre arbetsmiljö och kompetensutveckling.
Men det arbetet har bara kommit igång undantagsvis. Enligt en undersökning på de tio största statliga myndigheterna är facken där starkt missnöjda med arbetsgivarnas insatser.
För att sätta press på dem deklarerar nu OFR att man inte skriver på ett nytt centralt avtal innan parterna fullgjort detta lokala partsarbete. Planerna ska lämnas in senast den 15 mars, kräver OFR.
Där ska också ingå en plan för hur hur man ska möta jämställdhetslagens krav på kartläggning och åtgärder mot osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.
OFR kräver i övrigt likvärdig löneutveckling med den privata sektorn, att den avtalsreglerade sjukersättningen på tio procent ska gälla hela sjukdomstiden oavsett längd och att anställda på affärsverken inte ska behöva arbeta över mer än 150 timmar om året.
OFR vill också få in en tydligare skrivning om att parterna kan komma överens om andra förhandlingsordningar än de traditionella, till exempel direkta lönesamtal mellan chef och medarbetare. Detta är kontroversiellt inom ST – förbundets förhandlingsråd sa i november nej till att alternativa förhandlingsmodeller skulle skrivas in i det centrala avtalet.
För Arbetsgivarverket är direkta lönesamtal en av de viktigaste punkterna. Verket vill vidare ha så låga bindande kostnadsökningar som möjligt, avvisar löneutvecklingsgarantier för enskilda anställda och föreslår en avtalsperiod på 3,5 år.
– Vi tycker att resultatet av förhandlingarna ska få avgöra längden, säger STs förhandlingschef, Johan Tengblad. Men 3,5 år är alldeles för lång tid.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.