Fack vill stärka migranters rätt
Migrerande arbetskrafts rättigheter måste stärkas. Det kräver ordförandena för sex svenska fackförbund inför en internationell facklig konferens i Sydafrika.
Antalet otrygga anställningar i Sverige ökar. Människor hamnar i beroendeställning till sin arbetsgivare och få uppföljningar görs när Migrationsverket beviljat ett arbetstillstånd. Det kan inte bara leda till lönedumpning, utan att hela den sociala situationen med boende, mat och många arbetstimmar blir ohållbar. Både arbetsmarknadens parter och statliga myndigheter borde få i uppdrag att lägga mer tid på efterhandsarbetet när arbetstagarna kommit hit. Det skriver Britta Lejon, ST, Annelie Norström, Kommunal, Annika Strandhäll, Vision, Janne Rudén, Seko, Lars Lindgren, Transport och Heikke Erkers, SSR, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.
”Vi måste arbeta hårdare för att organisera de migrerande arbetstagarna fackligt samt teckna kollektivavtal med arbetsgivarna. Särskilt utsatta är papperslösa arbetstagare och genom Fackligt center för papperslösa ger vi dem stöd och hjälp i arbetsrättsliga frågor”, skriver de sex.
Den internationella kongressen för stats- och kommunanställda i Durban, Sydafrika, startar i dag, 27 november. Kongressen kommer att kräva åtgärder mot utnyttjande av migrerande arbetstagare och regler som stärker arbetstagarnas ställning. Men det räcker inte att arbeta internationellt för bättre villkor – stora förändringar behövs också i Sverige, enligt debattartikeln:
”Människor som kommer till Sverige för att arbeta ska ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra i landet. Men vi kan konstatera att så inte sker. Alla bör ställa sig frågan vad den svenska migrationslagstiftningen gör med enskilda människor. En lagstiftning får aldrig utnyttja eller göra illa enskilda personer.”
På främst tre huvudområden vill de sex se åtgärder:
- informationskorridorer bör upprättas mellan Sverige och våra stora migrationsländer
- lagstiftning mot oseriösa arbetsgivare och företag som utnyttjar migrerande arbetstagare måste upprätthålas
- den fria rörligheten av arbetskraft får inte leda till utnyttjande av enskilda människor. Svenska myndigheter måste ta ett större ansvar för att förhindra detta.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.