Annons:

Fack till attack mot Polisförbundet

POLISEN2009-05-11

Polisförbundet vill inte att andra än poliser utreder brott. ”Deras agerande har nu gått så långt att det blivit ett arbetsmiljöproblem för våra medlemmar”, skriver företrädare för ST, Seko och Jusek i en debattartikel i Göteborgsposten.

Polisen har nästan 5 000 utredare varav 550 är civilanställda. De civila utredarna har antingen lång yrkeserfarenhet inom Polisen eller akademisk utbildning. Exempelvis finns det ekonomer som utreder ekobrott och systemvetare som utreder IT-brott. Samtliga civila utredare har gått en längre utbildning i brottsutredningsarbete vid Polishögskolan.

Artikelförfattarna är kritiska mot Polisförbundets agerande mot civila utredare och anser att en framgångsrik brottsbekämpning ställer krav på en ökad specialisering och särskild kompetens inom Polisen. 

”Polisförbundet hävdar att rättssäkerheten äventyras om andra än poliser utreder brott. Detta är ett synsätt som helt saknar stöd i de erfarenheter som finns av civila utredares arbete inom och utanför polisen”, skriver Tom Johnson, andre vice ordförande för ST inom Polisväsendet, Johan F Welin, ordförande för Seko inom Polisen och Staffan Tilling, ordförande för Juseks polissektion.

Artikelförfattarna skriver att flera civila utredare upplever att de diskrimineras för att de inte är poliser och att de ifrågasätts i sin yrkesroll. Det förekommer också att de utsätts för kommentarer som förringar och nedvärderar deras arbete.

”Vi uppmanar Polisförbundet att omvärdera sin syn på civila utredare och att verka för en attitydförändring inom delar av poliskåren ifråga om civila utredares arbete”, skriver artikelförfattarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA