Få kvinnliga professorer

HÖGSKOLAN2008-09-10

Könsfördelningen bland de anställda på universitet och högskolor är jämn – men ju högre upp i hierarkin man tittar, desto färre är kvinnor. Det visar aktuell statistik.

En av fyra statligt anställda jobbar inom högskolan. 64 000 personer jobbar på landets lärosäten och något mer än varannan av dem är kvinna. Bland den del av personalen som sysslar med undervisning och forskning är tre av fem män. Och mer än fyra av fem professorer är män. Det visar den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.

Könsfördelningen är något jämnare i de yngre åldrarna än i de äldre, och andelen kvinnliga professorer ökar långsamt: Det beror bland annat på att allt fler professurer inrättas inom området vårdvetenskap – det forskningsområde där en majoritet av professorerna är kvinnor. Inom matematik och teknik är mansdominansen störst med sex respektive åtta procent kvinnliga professorer.

Andelen äldre bland professorerna ökar. En av tio har fyllt 65 år, och varannan av de övriga har mindre än tio år kvar till pensionsåldern. Det innebär att andelen över 55 år har ökat med åtta procentenheter jämfört med 2001. Däremot minskar andelen yngre professorer. Bara åtta procent är yngre än 45 år – en minskning med två procentenheter under samma period.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA