Experter från MSB på plats i Turkiet
Efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet och Syrien pågår ett intensivt arbete på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att bistå i räddningsarbetet. Flera experter har skickats till katastrofområdet.
Det pågår just nu en kamp mot klockan för räddningspersonal i Turkiet och Syrien som arbetar med att gräva fram överlevande efter jordbävningen natten mellan söndagen och måndagen.
Vid en pressträff på måndagen konstaterade Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, att han var stolt över hur snabbt MSB erbjudit stöd till de drabbade länderna.
– Ungefär tio timmar efter det att skalvet ägde rum så har MSB ställt i ordning och erbjudit hjälpresurser till Turkiet och Syrien, sade han.
Det förberedande arbetet för att kunna stötta räddningsarbetet påbörjades så snart nyheten om jordskalvet hade nått MSB, berättar myndighetens pressekreterare Elin Bohman.
– Det pågår ett intensivt arbete på myndigheten med detta. Det är ett arbete som sätts i gång så snart en större incident sker för att vi ska vara förberedda inför de olika hjälpinsatser som kan komma att efterfrågas, säger hon.
Under tisdagen skickade MSB inom ramen för EUs civilskyddsmekanism flera svenska experter till Turkiet. Det handlar så här långt om om sju experter inom logistik, kommunikation och it samt en byggnadsingenjör. Det har även skickats enklare boende- och kontorsmöjligheter för insatspersonal till landet.
I dialog med Nato har MSB också erbjudit stöd i form av tält, torrmat, generatorer, sängar, madrasser och sänglinne.
Vid en pressträff under tisdagen berättade Carl-Oskar Bohlin att MSB har en kompetenspool med personal som är redo att bistå räddningsarbetet.
– I den här typen av katastrofsituation som finns nu i Syrien och Turkiet bedömer man att det är några hundra personer som matchar den kompetensprofil som den här typen av katastrofer kräver. De står till förfogande, sade Carl-Oskar Bohlin.
Enligt Elin Bohman på MSB inväntar myndigheten ytterligare förfrågningar.
– Vilka insatser det kan handla om återstår att se. Det beror på vilka resurser och lager olika länder har och vilket land som först har möjlighet att svara på en förfrågan, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.