Europas offentligfack enade

EUROPA2009-06-23

Nu har Europas offentligfack samlats i en enda organisation. Det är det viktigaste resultatet av EPSUs kongress, säger STs ordförande Annette Carnhede.

– Äntligen, det här känns bra. Och det finns ett värde i att vi kunde anta dem i samstämmighet, säger Annette Carnhede om de nya stadgarna för EPSU, European Federation of Public Service Unions.

EPSU grundades 1978 som samarbetsorgan för fackförbund inom EU-länderna och har hittills framför allt ägnat sig åt den sociala dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare på Europanivå.

Nu tar organisationen också över rollen som europeisk regional organisation för ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda. Det innebär att fackförbund från länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Centralasien och Israel kommer med.

Det var de nordiska facken som för fem år sedan tog initiativet till att fusionera EPSU och ISKA Europa, med argumentet att överlappningen organisationerna emellan innebar mycket dubbelarbete.

ST har liksom många andra fackförbund varit medlemmar av båda organisationerna. Annette Carnhede, som sitter i EPSUs
exekutivkommitté, har själv arbetat aktivt för att få sammanslagningen i hamn. Nu hoppas hon att resultatet blir en förstärkning av det internationella fackliga arbetet:

– När vi jobbar med EUs grannlandspolitik är det viktigt att ha med oss erfarenheter från de andra länderna. Det kan bidra till en utveckling mot mindre protektionism.

På EPSU-kongressen, som hölls i Bryssel i början av juni, antogs även – utan några större stridigheter – åsiktsprogram för de branscher som är representerade inom organisationen, bland dem den statliga förvaltningen. Organisationens ordförande Anne-Marie Perret från Frankrike och dess generalsekreterare Carola Fischbach-Pyttel från Tyskland valdes om för en ny mandatperiod.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA