Europafack stämmer EU-kommissionen
De offentliganställdas fackförbund i Europa, EPSU, har beslutat att stämma EU-kommissionen inför domstol. Striden gäller minimiregler för inflytande för statligt anställda vid omställningar.
Parterna på Europanivå, bland annat det fackliga EPSU, kom redan 2015 överens om ett avtal som garanterar närmare tio miljoner statligt anställda i EU-länderna rätt till information och konsultation inför större omstruktureringar.
Det normala vid partsavtal på EU-nivå är att kommissionen bekräftar avtalet med ett direktiv som alla medlemsländer måste införliva i sin lagstiftning. Men så har inte skett denna gång.
STs ordförande Britta Lejon är talesperson för arbetstagarsidan, och hon anser att kommissionen har överträtt sina befogenheter. Hon skriver i ett pressmeddelande att frågan är mycket viktig för parternas möjlighet att påverka.
”Därför är det oerhört betydelsefullt att vi har fått en stor enighet och ett starkt stöd för beslutet att stämma kommissionen. I annat fall hade vi blivit tvungna att acceptera att kommissionen kan behandla parternas överenskommelser som den vill och efter eget godtycke. Då hade vi tappat allt inflytande på EU-nivå.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.