EU vill locka fler studenter och forskare

EU2013-03-26

EU-kommissionen föreslår nya och enklare tillträdes- och rörlighetsregler för att öka unionens attraktionskraft bland studenter, praktikanter och forskare från tredje land, skriver Brysselkontoret.

De svenska fackens Brysselkontor konstaterar att cirka 220 000 utländska medborgare årligen kommer till EU för att studera, praktisera eller delta i elevutbyten eller volontärsarbete. Därutöver kommer cirka 7 000 personer till unionen för att forska. Enligt Eurostat ligger Sverige på tredje plats i EU som värdnation.

Nu vill kommissionen att reglerna för att söka och få studentvisum eller uppehållstillstånd ska förenklas. Kommissionen vill ersätta de två nuvarande EU-direktiven om studenter och forskare med ett enda, som bland annat ska göra det lättare och mer attraktivt för studenter, praktikanter och forskare att komma till och stanna i EU i perioder som överstiger tre månader.

Förslaget ska närmast behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet. Kommissionen hoppas att de nya bestämmelserna ska kunna träda i kraft från och med år 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA