EU-parlamentet röstar om digital upphovsrätt

UPPHOVSRÄTT2019-03-26

I dag ska EU-parlamentet ta ställning till ett omdiskuterat direktiv om digital upphovsrätt. Syftet är att skydda upphovsmännens rätt gentemot internetföretagen, men lagförslaget har också kritiserats för att minska yttrandefriheten på nätet.

Av:  Eva Spira

Upphovsrättsdirektivet ska göra det lättare för konstnärer, musiker och textförfattare att få betalt för sitt arbete när det sprids i sociala medier. Det ska ske genom att internetföretag som Google, Facebook och Youtube tar ett större ansvar för innehållet i sina plattformar.

Men delar av lagförslaget har väckt protester. I Tyskland demonstrerade nyligen över 100 000 mot direktivet och flera svenska EU-parlamentariker har redan uppgett att de kommer att rösta nej.

Invändningarna gäller i första hand två paragrafer.

Den ena handlar om att de stora internetföretagen ska bli skyldiga att betala ”länkskatt” - en avgift de kommit överens med upphovsmännen om genom ett licensavtal. Finns ingen licens blir det bara tillåtet att använda hyperlänkar, ”blåa länkar”, med korta citat eller enstaka ord ur exempelvis en nyhetsartikel om den ska spridas på sociala medier.

Den andra omstridda paragrafen innebär att internetföretagen kommer att behöva ett uppladdningsfilter eller annat som gör att de kan fånga upp och blockera innehåll som inte får publiceras på deras plattformar.

Om direktivet antas även vid en sista omröstning i ministerrådet ska det införlivas i medlemsländernas lagstifning inom två år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA