EU-kritik mot svensk asylhantering

ASYL2015-09-24

Sverige är ett av 19 länder som EU-kommissionen hotar med rättsliga åtgärder för att de gemensamma asylreglerna inte tillämpats.

EU-kommissionen har inlett 40 så kallade överträdelseförfaranden. Det är första steget mot att dra ett medlemsland inför EU-domstolen. Två av dessa förfaranden är riktade mot Sverige.

”Solidaritet och ansvar är två sidor av samma mynt. Vårt gemensamma europeiska asylsystem kan bara fungera om alla följer reglerna”, säger EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen misstänker 19 medlemsländer för att inte följa de gemensamma asylreglerna eller inte har införlivat dem med den nationella lagstiftningen.

Enligt kommissionen har Sverige inte gett besked om sin hantering av direktivet om asylförfaranden och direktivet om mottagandevillkor. Direktivet om asylförfaranden handlar om rättssäkerheten i själva asylprocessen. Direktivet om mottagandevillkor handlar om hur asylsökande ska behandlas under asylprövningstiden. Båda direktiven skulle vara genomförda senast 20 juli i år.

19 medlemsländer är föremål för granskning

Belgien

Bulgarien

Cypern

Estland

Frankrike

Grekland

Lettland

Litauen

Luxemburg

Malta

Polen

Rumänien

Slovenien

Spanien

Sverige

Tjeckien

Tyskland

Ungern

Österrike

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Asyl EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA